Aikido Sokak kavgalarında son derece etki ve kullanışlı bir savunma sanatıdır. Ve adından da anlaşılacağı üzre aikido yakın dövüş sanatıdır. Ama çalıştığınız sistem de burada çok önemlidir yani gerçek vuruşların olmadığı saldırıların yapılmadığı bir sistemde çalışılmış aikido sizi sokakta hüsrana uğratabilir onun için hocanızı çok iyi seçmeli ve sorgulamalısınız. Salonumuz hocalarından Çok değerli Asistanımın M.Emin Tüter’in yazdığı bu yazıyı okumak aklınızdaki sorular için faydalı olacaktır.
Aikido ve Savaş sanatları, nam-ı diğer martial arts. Savaş sanatları pek çok kişi için ulaşılması gereken bir hedef olsa da pek çok kişi için de zaman kaybı olarak görülür. Mantık düz ve basit olduğu için, yıllarını bu sanatlara feda eden, çalışan, emek harcayan, fikir üreten onca kişinin deneyimlerinin karşısına şu cümleler çıkar; “Bunlar sokakta bir işe yaramaz.”, ” Sokaktaki adam sana böyle mi saldıracak sanki.”
İşin ilginç yanı ise doğru sistem çalışılmadığında karşımıza çıkan bu düz ve basit mantık haklı olabiliyor. Yani kalıplara bağlı temelinde savaş sanatı mantığı olmadan çalışılan savaş sanatlarından bahsediyorum. Biraz açalım. Savaş sanatı çalışan biri olarak öğreti hayatınız boyunca canınız hiç yanmadıysa, hiç bir zorlukla karşılaşmadan öğreniminizi sürdürüyorsanız ya da karşılaştığınız problemleri çözmeden ilerliyorsanız abi/kardeş tavsiyesi olarak söylüyorum sakın sokakta çalıştığınız Aikido’nuzu (savaş sanatını) kullanmaya kalkmayın. Tatlı dil bile yılanı deliğinden çıkarır ama sorgulamasız çalışılmış bir Aikido ve savaş sanatı asla işe yaramaz. Amiyane tabirle sumsuğu kulağının köküne yediğin zaman o abinin lafı gelir aklına. Sokakta adam sana böyle mi saldıracak sanki. Maalesef hele müsabakası olmayan Aikido ve savaş sanatlarında durum genellikle bu şekilde ilerliyor. Evet şunu da unutmayalım ki bu safhada kendimizi kandırma ve ikna etme çabaları başlıyor. Sorun bende ya. Ben yapamıyorum ama bak hocam ne de güzel yapıyor. Yalan arkadaşım yalan. Hem de kuyruklu yalan.
Ticarethane mantığıyla işleyen bir salonda sen sadece müşterilerden birisin. O yüzden öğrenci değil talebe olun. Siz taleb edin. Sorgulayın. Hocanızı, kendinizi ve tekniğinizi. Olmuyorsa mutlaka bir problem vardır. Problemi çözmeden uyumayın bile. Takılsın kafanıza. Sorun.Araştırın. Önünüze ne konuyorsa onu yemeyin.
Bol şans
M.Emin TÜTER
Comments